Виконавець проєкту: Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»
Номер проєкту: 621189-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE
Завдання проєкту:
Активності проєкту:
Термін реалізації проєкту: 2020 - 2023 роки
Аліна Ткаченкокерівниця проєкту, викладачка проєкту к. т. н., доцентка кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи, керівниця науково-тренінгової лабораторії «Школа НАССР», директорка інституту бізнесу та сучасних технологій. |
Людмила Губавикладачка проєкту к. т. н., заступниця директора інституту бізнесу та сучасних технологій, доцентка кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи, членкиня-кореспондентка Української технологічної академії, відповідальна секретарка збірника «Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі», серія «Технічні науки». |
Юлія Басовавикладачка проєкту провідна наукова співробітниця Навчально-наукового центру забезпечення якості вищої освіти, к. т. н., доцентка кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи. |
Олена Горячовавикладачка проєкту заступниця директора інституту заочно-дистанційної освіти, к. т. н., доцентка кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи. |
Наталія Катеренчуквикладачка проєкту головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Сертифікований аудитор - Certificate of Successful Completion-Food Safety Management Systems Auditor/Lead Auditor Training Course (Based on ISO 22000:2005 Standard). |
Інна Пахомовавідповідальна за якість реалізації проєкту директорка навчально-наукового інституту проектів та інновацій, к. т. н. |
Юлія ПерегудаЕразмус+ координаторка проєкту, перекладачка проєкту директорка міжнародного науково-освітнього центру |
Олена Ольховськатехнічна модераторка проєкту заступниця директора інституту бізнесу та сучасних технологій |
Людмила Зінченкобухгалтерка проєкту заступниця начальника фінансово-економічного управління |
Богдан Пащенковідповідальний за поширення результатів реалізації проєкту завідувач відділу інтернет-маркетингу департаменту маркетингу |
В рамках реалізації проєкту розроблено курс “Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР
Цільова аудиторія: оператори ринку харчових продуктів: агропродовольчі ринки, заклади громадського харчування, торговельні підприємства, виробники.
Тривалість курсу: 120 годин (48 годин занять у режимі онлайн, 78 годин самостійної роботи)
Мета курсу: поширення європейського досвіду впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) у рамках виконання вимог Угоди про асоціацію України та ЄС.
Контекст: У зв'язку з необхідністю виконання зобов'язань України відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, реформування системи державного контролю за якістю та безпекою харчових продуктів набуло принципового значення, оскільки забезпечує захист життя та здоров'я людини, дотримання прав та законних інтересів споживачів продукції. У рамках проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» відбулася гармонізація українського харчового законодавства з європейським: розроблено 11 законопроектів та 92 підзаконні акти. Згідно Закону України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку харчових продуктів зобов’язані впровадити систему НАССР. Також упродовж останніх років в Україні послідовно впроваджується європейська концепція безпечності харчових продуктів, що ґрунтується на принципі “від лану до столу”. Це означає системний підхід до гарантування безпечності харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга, що починається ще на етапі вирощування сільськогосподарських рослин та тварин і закінчується на полицях супермаркетів та закладів харчування.
Назва модуля |
Теми модуля |
Модуль 1. Вивчення європейського законодавства у галузі безпечності харчових продуктів |
1.1 Codex Alimentarius: Основні поняття |
1.2 Вивчення директив Європейського Парламенту щодо безпеки харчових продуктів |
|
1.3. Основні вимоги законодавства ЄС щодо безпеки та якості харчових продуктів |
|
1.4. Реформування законодавства про безпеку харчових продуктів в рамках імплементації Угоди про асоціацію Україна - Європейський Союз. |
|
Модуль 2. Основні поняття системи НАССР |
2.1. НАССР. Кращі європейські практики |
2.2 HACCP: 7 кроків, 12 принципів |
|
2.3 Небезпека харчових продуктів. Фізичні, хімічні, біологічні фактори. Алергени |
|
2.4 Вивчення стандартів системи НАССР: (ISO 22000, IFS,BRC, Global Gap). |
|
Модуль 3. Передумови програм системи НАССР |
3.1 Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення |
3.2.Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок |
|
3.3.Вимоги до планування та стану комунікацій - вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо |
|
3.4.Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами |
|
3.5.Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь) |
|
3.6. Здоров’я та гігієна персоналу |
|
3.7. Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності |
|
3.8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби |
|
3.9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин |
|
3.10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками |
|
3.11. Зберігання та транспортування |
|
3.12. Контроль за технологічними процесами |
|
3.13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів |
|
Модуль 4. Практичні аспекти впровадження системи HACCP операторами продовольчого ринку - європейський досвід |
4.1. Вимоги до робочої групи HACCP |
4.2. Опис сировини та готової продукції |
|
4.3 Опис блок-схеми технологічних процесів виробництва |
|
4.4. Аналіз небезпечних факторів |
|
4.5. Визначення критичних контрольних точок (ККТ) |
|
4.6 Встановлення обмежень для кожного ККТ |
|
4.7. Встановлення заходів моніторингу для кожної ККТ |
|
4.8. Визначення коригуючих дій |
|
4.9. Встановлення процедур верифікації і валідації |
|
4.10. Управління документацією |
Контактна інформація |
Email: haccpconsult2020@gmail.com |
https://www.facebook.com/EEIFSMS/ |
|
|
|
|
|
|
|
ПЕРШИЙ РIК ПРОЄКТУ
|
|
|
|
|
|
|
|
Контактна інформація |
Email: haccpconsult2020@gmail.com |
https://www.facebook.com/EEIFSMS/ |